Over Rien & Gatorworks

Rien Schalkwijk beklimt tijdens zijn leven een trap van steen en wolken. Enerzijds is hij gefascineerd door het sociale weefsel van samenwerkingsverbanden met alle morele en ethische implicaties die daarmee gepaard gaan. Zijn professionele leven speelt zich voornamelijk af binnen de driehoek bedrijfsethiek, leiderschap en psychologie. Anderzijds is hij een verhalenverteller, zowel met woorden als met muzieknoten. Rien leest graag spannende boeken én houdt van de Vlaamse magisch realistische literatuur uit de eerste helft van de 20e eeuw. Iedere dag probeert hij tijd te vinden om zelf muziek van Johann Sebastian Bach te spelen. Daarnaast luistert hij graag naar oude hoorspelen en naar barokmuziek.

Met mijn permanent ontwikkelende achtergrond in bedrijfskunde, filosofie, psychologie en muziek beweeg ik me graag op het scherpst van de snede én loop ik graag over olifantenpaadjes. Ik ben een vrijmoedig optimist die gefascineerd is door de ontwikkeling van het sociale weefsel van samenwerkingsverbanden met alle morele en ethische implicaties die daar mee gepaard gaan. Organisaties die actief werken aan de ethische aspecten van interne en externe samenwerkingsverbanden, creëren niet alleen meer financiële waarde maar ook een mooiere en vriendelijkere wereld en samenleving.

Mijn werkveld omvat primair leiderschap, bedrijfsethiek en het sociale aspect van samenwerkingsverbanden. Ik ben gefascineerd én kritisch over pseudo-wetenschappelijke HR-instrumenten, social media, de quantified workplace/self, populistische spiritualiteit en geloofssystemen op de werkvloer. Vanuit mijn laterale denkstructuur ligt mijn kracht bij het (her)ontdekken van mogelijkheden binnen een bestaande context. Ik ervaar veel plezier en voldoening aan het oplossen van complexe sociale vraagstukken. Ik heb een plezierige en inspirerende baan bij de rijksoverheid.

De naam " Gatorworks" is samengesteld uit "alligator" en "werken". Ik heb in het verleden een bedreigende ontmoeting met een (grote) alligator gehad op een verlaten plek midden in de Everglades in Florida. Daar kreeg ik later "last" van. Ik heb mijn angst onder ogen gezien, ben gaan lezen over het gedrag van een alligator en heb er uiteindelijk één van 1,5 meter in mijn armen gehad. De alligator blijkt een vriendelijk, beschouwend, niet aggressief dier te zijn die beschermend is naar zijn nakomelingen. Hij leidt een ontspannen leven en is tegelijk altijd alert. Het is geen groepsdier maar tegelijk verkeert hij graag tussen soortgenoten. Hij waardeert zelfstandigheid en autonomie en zal deze waar nodig krachtig verdedigen.Een beschrijving die ook bij mij past. De naam "Gatorworks" herinnert mij aan het belang van het doorleven van angsten, scherpt mijn bewustzijn dat niet alles maakbaar is en dat de mens onderdeel is van een grotere biotoop. Het verschil tussen zijn winst en de mijne was slechts een meter. Ik kon sneller een bocht om... Daarnaast geeft de naam me het besef dat iemand die aanvalt in de meeste gevallen handelt om te beschermen wat hem/haar dierbaar is. Daardoor ben ik in staat om waar mogelijk met mildheid te reageren. Ook is de naam verbonden met parrhesia. Waar nodig laat ik mijn tanden zien, ook als dat niet altijd wenselijk wordt gevonden. Ik heb geen moeite om gezag tegen te spreken als dat "het goede" kan dienen.

Ik woon in de prachtige gastvrije stad 's-Hertogenbosch. Naast mijn professionele werkzaamheden houd ik me actief en passief bezig met met muziek. Hoewel ik een brede orientatie heb, ligt mijn hart bij Jazz en Barokmuziek. Ik vind het fijn om een werkdag af te sluiten achter de piano met een muziekboek van Bach voor mijn neus. Ik hou van lezen, schrijven en luister in de auto graag naar (oude) hoorspelen. De wijze waarop hoorspelen verbeeldingskracht kunnen oproepen vind ik fascinerend.

Noot: Olifantenpaadjes (Frans: chemin de l’âne, Engels: Desire Line, Duits: Trampelpfad) zijn vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen en zich niet in het minst druk te maken over het afwijken van een geplaveid pad. De term olifantenpad wordt ook als metafoor gebruikt voor pragmatische oplossingen om (opgelegde) beperkingen te omzeilen, die na verloop van tijd door steeds meer mensen worden gevolgd.